KELEBIHAN MINUM AIR~~

Do you know something??
Do you know the important of drinking water at correct time??



Let me tell u..
Drinking water at correct time can MAXIMIZES ITS EFFECTIVENESS ON HUMAN BODY...

2 glasses of water after waking up : Helps activate internal organ..

1 glass of water 30 min before meal : Helps digestion

1 glass of water before taking bath : Help lower blood pressure

1 glass of water before going to bed : avoids stroke @ heart attack...


SO..NOW U KNOW ALREADY RITE..!!

10 Tips Mewujudkan keyakinan diri;



01.Anggapkan diri anda yang diciptakan oleh Allah adalah sama seperti orang lain, tiada yang kurang dan tiada juga yang lebihnya.
02.Orang lain boleh buat, kenapa anda tidak boleh buat? Pedulikan apa orang nak kata tapi yang penting pelajari apa orang lain buat terlebih dahulu sebelum kita buat.
03.Apa kekurangan/kelemahan yang ada pada diri anda dan baikinya. Jangan biarkan ia terus berkekalan tanpa ada sebarang usaha dari anda.
04.Jangan takut-takut atau teragak-agak untuk melakukan sesuatu yang positif. Berani!
05.Elakkan perasaan malu yang tidak bertempat. Ketepikan! Tonjolkan diri anda.
06.Lakukan riadah yang ringan sebelum melakukan sesuatu pekerjaan, ianya sebagai warm up dan dapat mengaktifkan diri seseorang.
07.Kemas diri dan anggapkan diri anda adalah terbaik pada hari itu. Ya saya boleh!
08.Apabila berinteraksi pandang tepat pada muka dan mata orang yang kita sedang berinteraksi dan gunakan sedikit pergerakan tangan untuk menerangkan sesuatu. Jangan terlalu kaku.
09.Apabila memulakan sesuatu tugas jangan memikirkan tentang masalah, tetapi fikirkan tentang hasilan yang akan dapat selepas tugas tersebut.
10.Sentiasa peka terhadap waktu, jangan berlengah-lengah atau bertangguh dalam melaksanakan sesuatu tugas. Masa itu emas! Setiap waktu berharga.


For more info, plez click HERE

jOurney tO kmpk (part 3)

Huu,,
Sape suke minggu orientasi?? Angkat kaki!!!
Mesti ad gak kan yang suka MPPB...
Aku xsuka btol..
Da la masa rehat pon seciput..
Aktiviti pOn bukan semua seronok...Huh..
Ingatkan masuk matrik da xde MPPB nih..
Rupenya still ade..
Why??

Cause nnt para2 AJKO xde keje nak buat..Haha..
Banyak peristiwa yang "best" berlaku kat aku mse MPPB..
Antaranya,sesat di tengah jalan..

Kisah bermula...

Okeyh..Pada suatu masa dahulu, yakni pada waktu malam,, 
Semua pelajar dikehendaki ke dewan..
Aku pon pergi la dengan semangat waja, wira kembara...
Tup2, da sampai tuh baru aku sedar, kasut aku tuh rosak..

Well..aku pon p la mintak izin nk p tukar kasut..
sO, bermula la perjalanan aku..
Keluar dari dewan aku terus jalan...tgOk2 ada Kolam..

Huh..pelik nih..xkan aku nak terjun kolam plak kn..
So aku pon pusing la kat lain..
2 kali gak aku pusing..

Last2 jumpa la kakak AJKO..
Tanya dia..then baru la jumpa jalan keluar..
Haha..Malu giler kot...

Peduli ape..Yang penting missiOn aku accomplished..

jOurney tO kmpk (part 2)

Hyep...
MoOd : 30% happy

IngAt lagi x pe tu KMPk??
Mesti ingat kn..
Tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pula tempat belajar..hik3

Ok..
Biasa la..da masuk kOlej nih, mesti banyak benda baru yang kita belajar...
Kawan2 baru pon ramai..

Sudah menjadi adat dan istiadat manusia,
Bila berpisah, air mata pasti mengalir..xkira la anak @ ibu..
Sedih la kan berpisah dengan anak2..

Tapi..
Aku lain sikit..
Aku xmenangis macam orang lain..(yela kan lain orang lain ragam)
Even aku ni first time berjauhan dari family, aku xmenangis..

Taw x kenapa aku xmenangis??
Haa..Sebab aku nk prove kan dekat pemely & sedara2 ak yang selalu cakap aku ni asyik duk bawah ketiak mak jer...
Diorang ingat aku ni penakut ke haa??

Selama setahun aku duk sana, aku xpernah nangis sebab nak balik umah..
Hey..Korang ingat aku ni pengecut sangat ker..
Mentang2 la diorang belajar jauh2, masuk u sana..masuk u sini..
Podaahhh...

Huh..Baru puas ati aku..

bOsan!!!

Salam..hello..hello..
kOrang pe khabar?? seHat?? srOnok ??

Huu...Malam nih aku rasa sangat bosan..buntu..boring..
Aku rasa cam life aku ni kosong..zerO..pOintless...

Kadang-kadang rasa cam bosan ngan lifestyle sendiri..
Y?? Y??
No one can answer dis question for me... 

Hmm..i think, sleep is da best answer to release boring..

Happy tOgether!!

Hello2...
Pe habaq semua??
Sehat ker???

Na sajer nak pOst nih ha..
Err..Actually ari ni kita nak discuss bOut penting ke x berkapel??

Haa...Mesti terbeliak biji mata korang tgok pOst kali nih..hehe...
Sekarang ni kan ramai cOuple2 kt dunia ni..
Xkira la muda @ tua...Even budak sekolah rendah pon da ad yang kapel..rite??


Orait..u all rasa bgus ker x kapel nih??
fOr me..kapel nih ad pro and cons..

Haha...prO nyer...mungkin la kOrang rase ad peneman di kala susah or senang..
Boleh ngadu masalah...Xkira la masalah dunia atau pun peribadi...hahaha

Tapi..cOns nyer lagi banyak..
Masa kapel nih, korang akan rase dunia ni hak kOrang...
Hanya ada kOrang jer ngan c dia..rite??
Hehe,,ni berdasarkan pengalaman adek aku...hahaha

Tahukah kome2 sekelian..
Bahawasanya tiada istilah kapel dalam Islam..
Even kOrang ckp, kOrang xbuat pape yang salah...
Tapi perasaan kOrang yang slalu igt kt c dia, bila kOl, ckp manjer2 tuh kire berdOsa taw...
Tu di kira zina hati, zina mulut,,,


~FIKIR-FIKIRKAN LAH YE KORANG~

Tutorial: Ayat Penutup Entri


Sebenarnya entri ini sudah lama ditulis..
Tapi kini di"update" semula seiring dengan updatenya "blogger interface"..
Bukan apa..ada kawan Rynna yang baru berjinak-jinak dengan blog ini jadi pening sebab tutorial sebelum ni menggunakan yang lama punya..=.='

Cara nak letak ayat penutup di setiap entri..Mudah saja..

1. Log In > Template > Edit HTML (tick pada Expand Widget Template)

2. Gunakan fungsi CTRL + F untuk mencari koding ini  ===> <data:post.body/>


3. Bila dah jumpa.. Korang "copy and paste" kan kod dibawah ini di BAWAH koding yang korang cari tadi..


<hr/><center>AYAT KORUNK</center><hr/>

4. Preview dahulu sebelum save.. Bila berpuas hati, laju-laju tekan Save Template...

*Selamat mencuba yaww.. ^___^

SPECIAL POST TO MY FRENZ!!

Happy Birthday to yOu...
Happy birthday tO you..
Happy Birthday..Happy Birthday..
Happy Birthday to yOu...


Saya nak ucapkan selamat ulang tahu kepada Miss Sotong.
Semoga c dia ni terus sihat selalu..
Cita2 nya untuk jadi anak yang berjaya...
Dapat membanggakan ibu bapa nya..

AAINAA ATIQAH BT ABDUL RAZAK..
Semoga anda sentiasa kelihatan lebih matang dari saya..hehe..

~sweet 19~

Salam semua...
Da tidur ker??night

Malam ni saya nak ngarut2 jer..
Nak test gune emOticOn yg baru di install ker mOrzilla...hehe..
cOmey2..i lOve it..yum3..:139:
Rasa macam makan dark chocolate hazelnut 5 bar..

Mesti kOrang semua da taw kan macam mane nak letak emoticon2 yang comey2 ni..
Saya jer yang baru pandai guna..haha
Budak baru belajar..hehe..

Tapi saya rasa pelik:152: sikit guna mOrzilla...
Biasanya saya guna gOogle chrOme..@ rOcketmelt..


Mata pon da ngantok...sleep
Beta nak beradu dulu..
bye
Nite all..

Energy Saving mOde

Selamat berblogging semua..
Malam nih sayang.. Opss..saya la..Nak share macam mane nak wt energy saving mode..
U all taw x per tuh energy saving mOde??

Haa..lau nak taw..korang try buka blog saya, then biarkan beberapa minit..
Then, korang akan nampak blog saya jadi warna hitam kan..

Mudah je nak buat benda alah nih..
Mula2...

  • Sign In Ke Blogger Anda > Design > Add A Gadget > Html/Javascript
  • Copy code nih...





<script src='http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js' type='text/javascript'></script><script type="text/javascript">if (window.jstiming) window.jstiming.load.tick('headEnd');</script><!-- save your energy --><script language='javascript' src='http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js' type='text/javascript'></script><!-- save your energy end --><script type='text/javascript'></script><script type='text/javascript'>


~SELAMAT MENCUBA~

ReuniOn Ex-SKB

Mesti best kan jumpa semula kawan2 lama..
Tgok kawan2..Semua da berubah...Dulu semua muka xmatang..
Sekarang..semua da ada style masing2..
Ada yang da kawen pon..huhu...



Last year..saya & friends da organise a simple reunion..
Happening doe..Xpayah nak sedia makan..
Sendiri makan, sendiri bayar...hehehe

Kalau korang nak kenal geng2 aku..korang bley tengok kt SINI

Dengan ini, saya sertakan beberapa pic yang korang bley tgok..




jOurney in KMPk 2010-2011 (part 1)

Yuhuu..Kabare??
nOw..saya nak berkongsi serba sikit tentang KMPk..

Before tu..nak cakap ni..KMPk tuh Kolej Matrikulasi Perak..
Saya da pernah menjadi pelajar kat situ..Tempatnye memang seronok...
Kawasan yang berbukit bukau..Memang xpuas mata memandang..Rugi sape x pergi..(pomot ckit)

Kehidupan kat sini memang mencabar..Tapi xlah seteruk cam orang ckp..
Dulu..before masuk matrik..Senior2 mesti cakap..Matrik tuh susah siOt..
Bagi aku semua tuh xbenar...
DiOrang yang malas study bebenOrnyer..Jangan mare...(^.^)

Yang kuning tuh, ostel dak laki..


masjid al-maghfirah

padang..

Obes kah blog anda??

.Assalamualaikum semua!!!
tOday..ehem3..Doc Hazrina nak bagi ceramah kesihatan..
Ceramah ini bukan untuk kOrang...hehehe...
Ni untuk bloG kOrang...Jeng3..

Pernah tak kOrang ambil kisah berat blog korang..
Korang taw x..Kalau berat blog anda..Maka lambat lah loading nye..
Mesti fed-up kan kalau kena tunggu lama...

Cara nak tahu korang punya blog berat ke tak..
Korang pergi kat klinik ni..

KLINIK TECH

CARA NAK HAPUSKAN VIRUS MALWARE DI BLOG!!!

Hai kawan2...
Nak tanye ni..Pernah tak korang punya blog diserang malware?
Huh..Na da pernah kena...Ni gara2 na letak energy saving mOde kat blog..

Nasib baik la akhirnya na jumpa cari nak hapuskan virus jahanam nih..Credit to http://nukilangadiskampung.blogspot.com/..Na dapat info nih dari blog dia la...hehe


1) BUKA WEBMASTER TOOL DI GOOGLE- PASTU LOGIN ACCOUNT GOOGLE KORANG
DAN AKAN KUAR YANG INI
 KLIK 2 KALI KAT URL BLOG KORANG YE....



 2) PILIH DIAGNOSTICS PASTU KLIK MALWARE MACAM DALAM GAMBAR



SELEPAS ITU DIA AKAN KUAR MACAM NIE...


Done!! If xjadi..cepat2 bagi taw k..:)

Jantina Laptops Korang

Assalamualaikum semua!!
Pagi ni..na nak kongsi sesuatu dengan korang...hehe..
Cuba teka apa??
Haa...Ni cara untuk mengetahui jantina laptop korang...Mesti korang curious nak taw...hehe

1
Buka laptop anda...Jeng3..isi kan password masing2 kalau ada..

2
Copy ayat kat bawah ni and paste kt nOtepad kOrang..

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"

3 Tekan Save . Kemudian tukar Save As kepada All Files. Save As : love u.vbs

4Close Notepad bila sudah selesai save .Then double click file tadi love u.vbs dan akan dengar suara "i love u."

Dengar betul2 suara tuh..Pastikan anda pasang volume yang medium..Takut terkezut lak nanti...haha


Korang boleh tukar perkataan I LOVE YOU kepada perkataan lain . Nanti dia sebut jugak (:

SELAMAT MENCUBA!!!

credit to ; The Pink Gajah

My sisTa!!


Yuhuu...!!
Salam ukhwah wt semua pembaca blog aku...
nOw...i want tO share bOut my sis...

Ok...sbenarnye aku ni ada sorang jer adik...heehee..
Adek ku merupakan manusia XY...Korang taw kn pe tuh XY??
XY tuh mkne nyer perempuan..


Xbanyak sangat aku nk citer sal minah nih...
Die lahir 7 Mei 2011..opsss..7 Mei 1998..Birthday kitorang dekat2..
Skarang umor die da 13 tahun..

Adek aku mmg cute!!! (itu org ckp) ak xmo puji lebih2,,,kn perasan lak..
Bagi sape2 yg rase nk kenalan ngan adek aku..sila hubungi..
014 tekan2 xdpt..hahaha...

Pening Nak Pilih U Mana.. Help Me!!

Result PSPM 2 sudah keluar. Alhamdulillah walaupun tak rata, ada sikit bonggol, tapi not bad. Hahahaha.. Jadi, lepas dah masuk matrik, kita cuba la nasib untuk sambung belajar ke peringkat ijazah pulak. Gittuhh...~~

Dalam hati, memang nak sangat ke arah kedoktoran, medik la orang cakap. Tapi .. Tengok la macam mana..Heheheh..Ayah pulak kalau bol


Well...
Result PSPM 2 da kuar baru2 nih...Huu...Not bad..
nOw...masenyer nak chOOse uni..
Perghh!!! susah babe nk pilih mane satu pilihan hati...
Lebih susah dari orang nk pilih calon husband @ wife..(agak jer tuh)

Da kompius nk pilih U mane...Lau boleh nk u yang ad dPan umah jer...hmm..Boleh ker?? hahaha...
Nape la kementerian pendidikan tak tolong pilih je untuk semua students depends on result diorang...kan lebih mudah...xPayah la pening2 lalat nak pilih mane satu...Terima jer ape yang dpt..xgitu??

Cadangan itu memang xmasuk akal langsung kn...?? 
Nanti mesti ramai yang xpuas ati..Then wat alasan malas belajar...Nak keje terus..
Hehe..Anyway..aku da ciap pilih pon...Based on my result, ak pilih UKM, UPM, UMP...

For more information, u all can search at mr.Google @ http://imascu.upu.mohe.gov.my/

TUTORIAL : Moving Words Cursor

Hazrina nak share apa yang dia buat, dan menjadi. Tak jadi macam mana nak share. Macam cikgu, macam mana nak ajar, kalau dia sendiri tak tahu..

Ayuh!

1. Log in ➤ Add a Gadget ➤ HTML / Java Script
2. Copy semua code dibawah ini, dan paste.. :)



<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'JOKERMAN';
color: TEXT COLOR;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "TEXT HERE";
var size = 24;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,

mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>



* JOKERMAN = if nak font lain , cari kat microsoft korunk lah k ?:)
*  TEXT COLOR = korunk boleh cari di sini ;)
TEXT HERE = Your Own Text ;)

Credit : Lyssa Secret

Fresh Start


Ini merupakan entry pertama yang Hazrina tulis untuk blog ini. Sebelum ini Hazrina ada blog lain, tapi entah lah. Harap dapat kekal lah blog ni.. Ok, Hazrina nak intro sikit la pasal blog ni dan kenapa pilih URL blog macam tu. Hehehe

Susah sebenarnya nak pilih URL blog, acah nak nampak macam professional, tapi masa tu otak kanak-kanak sangat lagi. Hati meronta-ronta nak URL acah cute. Hahaha.. Banyak kali jugak tukar,
dan finally, melekat dengan URL ni...


https://meinnameisthazrina.blogspot.my/

Kenapa pilih nama tu? Ada la sikit terinspirasi dengan blogger-blogger lain.. Sebab masa dekat U, ambil foreign language German, so idea datang dari sana laa.. Hahahaha.. 

mein = my
name = name
ist = is

Entry ini telah diedit untuk mengekalkan kematangan penulis. Matang ke? Hahaha..
Tapi sebab nak jugak kenangan gedik, so kita tinggalkan laa entry lama. Boleh buat stok nak gelakkan diri sendiri.. 🙈🙈🙈

28 July 2017 | 1051 a.m

Ini merupakan entry pertama yg na tulis..Before ni, na da ada blog lain..But something wrong somewhere..Blog itu da kena serangan malware yang ganas..grrr...(hOt gilerr taw). Actually na tak kesah sangat..Ada hikmah la tuh kn..

So..malam ni..na mulakan pengembaraan untuk membina sebuah blog yang baru..Bukan senang taw...haha..(hyperbola tOl)..Sebagai permulaan..na tulis dulu entry yg ntah pape nih..Lepas ni baru la na tulis somthing yg bermanfaat dan menghiburkan hati...hik3..

Mata pon da ngantok..Good nyte to all blogger..=D